Omgevingsvergunning groentepluktuin houdt stand maar onze tunnelkas niet

Vrijdag 18 februari was een wervelende dag voor het team van biologische boerderij De Groene Griffioen en groentepluktuin Vers aan de Vecht. Zo kregen we in de ochtend het bericht van het juridisch bureau van de Gemeente Amsterdam dat het college Burgemeester&Wethouders van de Gemeente Weesp het advies van de bezwarencommissie overneemt. In dit advies schrijft de commissie dat de bezwaren ongegrond worden verklaard en dat de gemeente terecht een afwijking op het bestemmingsplan heeft vergund om zo de groentepluktuin mogelijk te maken.

Beide teams zijn blij met de erkenning van de gemeente Weesp / Amsterdam. In de brief van de commissie staat: “De aanvraag is zodoende in lijn met de toekomstige visie voor Weesp. Het initiatief past in de trend van het lokaal duurzaam produceren en inkopen van voedsel en het zo kort mogelijk houden van de keten voor een minimale ecologische impact op de omgeving. Het initiatief is ook nog eens bevorderend voor de biodiversiteit.”
Vers aan de Vecht & De Groene Griffioen benadrukken dat ze samen met alle deelnemers (‘plukkers’ genaamd) rekening blijven houden met de omwonenden van de Lange Muiderweg en dat ze nog steeds open staan voor een gesprek met de bezwaarmakers.

En toen kwam de storm Eunice…

Tegen deze storm is geen enkele tunnelkas (ook wel ‘wandelkap’ genaamd) opgewassen. Hoe stevig de buizen ook waren verankerd, de wind heeft er grip op gekregen. Daarnaast is het zwarte dak van de opslag-wagen afgevlogen waar het vrijwillige klusteam maanden hard aan had gewerkt. Dit is een zure tegenvaller voor de tuinders, de plukkers en de organisatie van Vers aan de Vecht. De zaadjes om voorgekweekt te worden in deze kas stonden al klaar en moeten halsoverkop worden verhuisd. De leverancier van de tunnelkas heeft het erg druk met alle bijbestellingen van extra materialen. De schade is opgenomen, het herstelplan opgemaakt, er is contact met de verzekeringsmaatschappij maar het zal voornamelijk veel mensen-werk worden om alles weer in orde te krijgen.

Nog enkele plekken voor aankomend seizoen
We zijn echt opgelucht na het bericht van de gemeente over de vergunning maar maken ons natuurlijk wel zorgen over het herstel van de stormschade en de hoeveelheid extra werk en geld. Gelukkig kennen we de plukkers heel goed en door de sterke community-band staat er nu al een kerngroep te trappelen om aan de slag te kunnen op de pluktuin. Deze week gaan de eerste zaadjes de koude grond in. We kunnen nu nog niet met onze trekker het land op want het is veel te nat, dus dat wordt handwerk om de grond ter plekke klaar te maken. Nattigheid, storm…we hebben te maken met de natuur en kunnen niet anders dan flexibel zijn en ons aanpassen.

Er zijn nog een aantal plekken voor nieuwe deelnemers. Je kunt je hier opgeven.

Nat land in februari 2022

Nat land in februari 2022

Plukken in september – Foto Tessa Jol

Spinazie oogsten in augustus – foto Sanne Smeets

Vorige
Vorige

Praktijkkennis verder verspreiden, ook richting beleidsmakers

Volgende
Volgende

Terugblik 2021 en vooruitblik naar 2022