Wij willen in eigen beheer en op eigen voorwaarden voedsel verbouwen en dieren houden waarmee wij onszelf en onze gezinsleden kunnen voeden.

Onze missie

Samen bouwen we aan het alternatief voor de bestaande voedselindustrie. Dat doen wij in balans met de natuur, inclusief met iedereen en we pionieren om samen verder te ontdekken en leren. Luister voor meer achtergrond naar onze podcast.

Of bekijk het brondocument.

“Duurzaam, lokaal, nowaste, diervriendelijk en met respect voor de natuur. We zien ons initiatief als een avontuur dat we als groep samen aangaan en waarmee we veel impact maken op mensen en organisaties in onze omgeving.”

— Sanne Smeets, initiatiefnemer

Waar we nu staan

  • Gestart per januari 2021 met 100 oogstaandeelnemers

  • Drie professionele tuinders beheren met veel passie de teelt

  • In juni’21 hadden we een conflict met de buurtbewoners. De omgevingsvergunning was nog niet compleet en we kwamen er niet uit. De gemeente heeft in februari ‘22 definitief de omgevingsvergunning verleend en de buurtbewoners spanden geen rechtszaak aan. We houden altijd rekening met de buurtbewoners maar zijn blij dat de vergunning nu tot 2031 in ieder geval ok is.

  • Subsidie van Caring Farmers en ReRoot our Food (WUR) ontvangen (‘21) voor kennisdeling en inspiratie

  • Subsidie van Provincie Noord-Holland, de VoedselVerbindt challenge, ontvangen (‘22). Voor korte keten-connectie, boer/burger verbinding en kennisdeling.

  • Oogstfeest oktober ‘22: we kookten met groenten uit de tuin heerlijke gerechten voor alle plukkers en staken ons vuur aan.

  • Half juli ‘22 zijn alle 150 oogstaandelen vergeven.

  • De laatste boerenkool deelden we eind december met Buurtbuik Weesp

  • Februari ‘23: de twee wandelkappen zijn weer opgebouwd, voorzaaien&planten kan weer beginnen.

  • Juni ‘23: er zijn nog oogstaandelen beschikbaar!

  • 2023 had een extreem nat najaar, veel groenten verdronken, we konden niet meer op het land lopen.

De Groene Griffioen

Direct naast De Groene Griffioen, een biologische melkveehouderij in Weesp, vind je de groentepluktuin. Het team van Vers aan de Vecht werkt nauw samen met boer Boy en boerin Wendela Griffioen.

De Groene Griffioen is een biologische melkveehouderij met kaasmakerij, boerderijwinkel, boerderijbeleving, muziekstudio en vergaderruimte. Het is een unieke locatie voor diverse evenementen, zoals vergaderingen, persmomenten, verjaardagsfeesten en workshops. In de boerderijwinkel verkopen ze naast zelf gemaakte kaas, vlees, zuivel en eieren van eigen erf ook lokale producten met een verhaal.

Wendela&Boy: “Wij doen er alles aan om het bedrijf nóg duurzamer te maken en de kloof tussen boer en burger te dichten.”

Kernteam

  • Victor Groot

    Penningmeester

    “Mijn naam is Victor en ben woonachtig in Weesp, samen met mijn gezin. Vriendin Rieke, dochter Fiene en zoon Luuk. Ik werk in Amsterdam en ik hou me bezig met commercieel vastgoed.  Gezond en lokaal eten, weten waar je voedsel vandaan komt. En dit kunnen meegeven aan de volgende generatie. Daarom zet ik mijn tijd en energie graag in voor Vers aan de Vecht. Ook zou ik voorstander zijn voor een initiatief van een voedselbos.”

  • Sanne Smeets

    Initiatiefnemer & Projectleider & Communicatie

    “Ik woon sinds 14 jaar in Weesp, sinds 6 jaar aan de buitenrand. In onze prachtige tuin zijn Jochem&ik getrouwd, we hebben 2 kinderen (Seth 12 en Stella 10). Ik werk voor Caring Farmers als Coordinator&Communicator.. Ik heb een community-management, marketing- en communicatie-achtergrond en ben een pragmatische doorzetter met organisatie-talent.

    Lees hier hoe ik begin 2020 begon

  • Esther Terpstra

    Project Coordinator

    “Al heel wat jaren woon ik samen met mijn vrouw Leslie in Weesp. Ik heb rechten gestudeerd en ben bedrijfsjurist geweest. Nu ben ik HR adviseur bij een ziekenhuis en dat bevalt me uitstekend. Gedreven medewerkers met een passie.

    Het concept coöperatieve boerderij spreekt mij allereerst aan omdat ik graag wil weten wat ik eet. Waar komt het vandaan en wat is ermee gebeurd. Daarnaast vanwege het feit dat je het samen doet. Met elkaar is alles mogelijk als je maar een gezamenlijk doel voor ogen hebt. Vanuit verschillende achtergronden en met diverse kennis/kunde samen bouwen en van elkaar leren.”

  • Bettie van Wijngaarden

    Bettie van Wijngaarden

    Project Coordinator

    ” Samen met mijn vrouw en onze twee kinderen woon ik in Weesp. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als jurist en adviseer ik op het gebied van infrastructurele en openbaar vervoer werken. Sinds 2022 ben ik plukker bij Vers aan de Vecht en ik was meteen enthousiast over het concept. Dat iemand die geen groene vingers heeft toch haar eigen groenten kan oogsten voelt bijzonder. Het is zo’n positieve ervaring om iedereen bezig te zien, zowel organisatorisch als de mensen die op de tuin werkzaam zijn, om Vers aan de Vecht tot een succes te maken en te houden. Daarom draag ik ook graag een steentje bij.”

Tuinders

  • Michel Olden

    Tuinder

  • Nancy Wiltink

    Tuinder

  • Rosa Noe

    Tuinder

  • Jantien Meyer

    Tuinder kruidentuin

Team Organisatie & Workshops

  • Claudia van Deudekom

    Organisatie

  • Eva Hagendoorn

    Organisatie

  • Annemieke

    Organisatie

  • Marieken van der Leest

    organisatie

Opper-helpende-hand

  • Edwin de Ruiter

    Opper Vrijwilliger en Hoofd Infrastructuur

Team Content en Communicatie

  • Sanne Smeets

    Communicatie & woordvoering

  • Steven Heijtel

    Technisch/ Webdevelopment

Denktank

  • Marwil Straat
    Carol Gribnau
    Jeanine de Bruin
    Nancy Wiltink

Team Sociaal

  • Mar Schuringa

    Team Sociaal

  • Wikke van Stam

    Team Sociaal

  • Nelleke Richters

    Team Sociaal