Wat kost een oogstaandeel, en waarom?

Beste plukker (en betrokkene), Graag laten we zien hoe de prijs van jouw oogstaandeel tot stand is gekomen. Naast dat we op de details ingaan, lichten we ook de onderliggende uitgangspunten toe.

Vele handen maken licht werk

Vers aan de Vecht kan haar activiteiten uitvoeren met de inkomsten uit de oogstaandelen én de inspanning van de plukkers — we noemen dat de helpende handen (dat gaat ‘van even komen helpen met onkruid wieden’ tot ‘regelwerk doen in een team’, en alles wat ertussen zit).

Tot nu toe is bijdragen met arbeid vrijwillig, en beperkt tot wat jij aan tijd wil of kunt geven. We accepteren dat dit voor de één anders is dan voor de ander. Voor het komende seizoen gaan we werken met een aantal vaste helpendehanden-tuinier-momenten per plukker. Deze komen op de jaarkalender en kun je dus al ver van tevoren in je agenda zetten (save the dates).

Een eerlijke en betaalbare prijs

Het streven is dat de bijdragen van plukkers de kosten van Vers aan de Vecht dekken, en ons ideaal is dat een ieder dat naar draagkracht kan doen. We maken gebruik van externe arbeid waar dat echt niet anders kan, maar het zijn de helpende handen die zorgen dat alles echt soepel verloopt op onze pluktuin.

Enerzijds willen we natuurlijk tuinder en boer een eerlijke vergoeding kunnen geven voor hun inzet (en facilitaire diensten). Anderzijds vinden we het belangrijk dat de werkelijke kosten gedekt worden, en dat onze activiteiten geen schade toebrengen aan de omringende natuur — dus zonder in te boeten op de kwaliteit van dier, mens en milieu.

Bijdragen naar draagkracht

Sinds de start van de pluktuin in ‘21 betaalt iedere plukker hetzelfde voor een oogstaandeel. We zoeken samen met de huidige plukkers naar een manier om de prijs af te stemmen op de draagkracht van de plukker, zodat meedoen minder inkomensafhankelijk is.

Op dit moment ontwikkelen we daartoe als experiment de mogelijkheid om aan te geven (middels een knop op de website): “Ik kan  meer bijdragen” of “Ik wil graag meedoen, maar vind het tarief te hoog”. Hiermee gaan we inventariseren of we op die manier kunnen middelen.

De kosten van jouw oogstaandeel

Om tot de prijs van een oogstaandeel te komen, tellen we een aantal componenten van de kosten bij elkaar op, die hieronder worden uitgelegd. De kosten voor het oogstaandeel (dus 675euro per jaar) zijn ook inc BTW.

De tuinders maar ook de andere externe freelancers werken als zzp’er. Dat betekent dat zij van het uurtarief ook sociale verzekeringen, inkomstenbelasting en pensioenregelingen moeten bekostigen.

Inclusief reiskostenvergoeding betalen we de tuinders in 2023 27,95euro (inc BTW) per uur. Zij werken gezamenlijk (in eigen tijdsverdeling) per seizoen ruim 2800 uur. Dat is dus 17,5uur per oogstaandeel. Het zijn vooral de uren op en rond het land, en daarnaast de uren die ze besteden aan voorbereiding, teeltplan, evaluatie, vergaderingen. In totaal komen we dus op ca 78.000euro

Wat verstaan we onder vaste kosten?

* Vergoedingen aan onze vaste partner De Groene Griffioen zoals pacht, faciliteiten, verzekeringen, administratie

* Exploitatiekosten zoals zaden en pootgoed, tuindersinventaris

* Organisatiekosten zoals lentefeest & oogstfeest, website hosting etc, koffie&thee.

* Algemene kosten zoals verzekeringen, reserves, afschrijvingen, traktor-lening

Opstartbijdrage

In de eerste twee seizoenen (’21-’22) betaalden nieuwe plukkers naast hun oogstaandeel een investeringsdeel. Samen moesten we erachter komen wat de daadwerkelijke opbrengst van de pluktuin zou worden. Om de onzekerheid van het lanceren van een nieuw initiatief wat te compenseren, hebben we met plukkers van het eerste uur afgesproken dat ze die investering terugkrijgen wanneer zij opzeggen (mits hun oogstaandeel door iemand anders wordt overgenomen). Maar omdat we inmiddels de volledige capaciteit van de pluktuin benutten (en er bovendien weinig verloop is), komen er niet veel plukkers meer bij. Daarom vervangen we voor nieuwe plukkers (vanaf seizoen ‘23) de investering door een opstartbijdrage, waarmee we bijvoorbeeld onvoorziene kosten afdekken, en fluctuaties in de opbrengst van de pluktuin kunnen opvangen. Deze eenmalige bijdrage krijg je niet meer terug als je opzegt. De hoogte van deze eenmalige bijdrage is waarschijnlijk ook 300euro. Hier komt nog definitieve beslissing op.

Wat krijg je voor je bijdrage als plukker?

Naast het uitgebreide en gevarieerde aanbod van groenten en kruiden die je grotendeels zelf oogst gedurende ruim 28 weken, krijg je dit er ook bij:

  • kennis en ervaring over het telen van groenten en kruiden

  • een gemeenschap met een mooie groep van mensen die ook van duurzaam, lokaal en natuurinclusief voedsel houdt

  • de optie om regelmatig de handen uit de mouwen te steken op het land en zo even te genieten van de buitenlucht.

  • toegang tot online platform met uitgebreide content met recepten, bewaartips en nog veel meer

  • toegang tot workshops/rondleidingen

  • je bent van harte welkom om op het erf van De Groene Griffioen bij de dieren te kijken, het Vers aan de Vecht-varken te voeren, of met je kinderen de speeltuin te bezoeken

Middelen uit subsidies en fondsen

Incidenteel ontvangt Vers aan de Vecht aanvullende inkomsten uit fondsen en subsidies. Hiermee ondersteunen we onze bredere doelstelling om gezamenlijk te leren, en te inspireren rondom onze missie: hoe kunnen we werken aan een nieuw voedselsysteem dat duurzaam, eerlijk en gezond is?

Seizoen ‘21
Subsidie ontvangen van Caring Farmers / WUR Reroot our Dutch Food 15.000 euro
Seizoen ‘22
Subsidie ontvangen van VoedselVerbindt 15.000 euro

Tuinieren met 160 oogstaandelen is ons inziens daarvoor niet genoeg. Daarom maakten we afgelopen jaren bijvoorbeeld een podcast, schreven we online content, verbeterden we de website, en organiseerden we educatieve rondleidingen, events en workshops, alles gefinancierd door deze subsidies.
Seizoen ‘23
Work in progress

————————————————————————————————————————————————————————

Inspiratie

Voor later maar waar we ook over in gesprek willen: Zo kunnen we bijvoorbeeld plukkers helemaal zelf laten bepalen welk uurloon zij redelijk en betaalbaar vinden (zoals deStadsgroenteboer doet), of we kunnen plukkers zichzelf in een archetype verdiener met bijbehorend uurloon laten indelen (zoalsStichting Kapitaloceen doet).

Vorige
Vorige

Sjakie de sjaak

Volgende
Volgende

Vacature Kernteam-lid