Knoflook

30 juni -
De knoflook kan geoogst worden! Het gewas dat het langst van al op de tuin heeft gestaan. In oktober vorig jaar stopten we de teentjes al in de grond. Uitgelopen tot kleine groene sprietjes hebben die overwinterd op het land, om in het voorjaar door te groeien tot stevige stengels. De knoflook is dan al eetbaar en smaakvol, maar heeft dan nog geen bollen met losse tenen gevormd. Dat gebeurt pas in het allerlaatste stadium, vlak voor de stengels verdorren en gaan strijken. En dat is nu!

De knoflook kan het beste in één keer geoogst worden, anders gaan de nieuw gevormde tenen weer uitlopen. En dat moeten we niet hebben. Jullie mogen daarom in één keer 10 stuks mee naar huis nemen (half oogstaandeel: 5 stuks).

Je kan de knoflook vers gebruiken, maar om ‘m goed en lang te kunnen bewaren, moet je de stengels eerst nog ‘n paar weken laten drogen, op een koele en luchtige plek. Bijvoorbeeld door ze bij de stengels samen te binden en op te hangen. Hoe droger je ze laat worden, hoe langer je ze kan bewaren. Als de buitenkant het bekende papierachtige velletje krijgt, kan je de stengels en wortels afsnijden. Of je vlecht de knoflookbollen tot een mooie (in ons geval bescheiden) streng.

Vorige
Vorige

Plattegrond 2022