Samen koken, inspiratie uitwisselen, dat hoort ook bij een groentepluktuin!

Barbecue op de tuin - aug '24

Naast het groente en kruiden telen, en het zelf oogsten van deze prachtige producten, zitten de tuinders en deelnemers van Vers aan de Vecht en het team van De Groene Griffioen niet stil. Want juist dat samenkomen, geeft meerwaarde aan het hele project. Hieronder een selectie van de activiteiten:

Juli 2024
De aanhoudende regen maakte het werk en telen zwaar dit voorjaar. Daarom organiseerden we (met steun van De Groene Griffioen en SABE) een expertsessie, waarbij we veel inzichten kregen. Bodemkundigen, water-beheerders, andere biologische tuinders…samen bespraken we oplossingen voor het beter managen van de weersomstandigheden. Welke het zijn geworden voor de komende jaren? Daarover later meer nieuws.

Augustus 2024
De maanden juli en augustus waren gelukkig zonovergoten. Dit zorgde voor een rijke hoeveelheid mooie groenten, kruiden en bloemen, wat zag het er allemaal verrukkelijk uit. We moesten wel een etentje organiseren samen! Samen met team Groene Griffioen en een handjevol plukkers gingen we aan de slag met recepten (die we achteraf deelden met alle plukkers via het online platform) en alle producten van de tuin en het erf. De foto’s zijn gemaakt door Saskia van Gelderen en zeggen genoeg.

September 2024
Af en toe een rondleiding zoals tijdens de Verspillingsvrije week (van de Gemeente Amsterdam):

Ook organiseerden we een workshop fermenteren met plukker Andreas (de workshop was al snel volgeboekt, dus hopelijk kunnen we ‘m snel een keer herhalen). Ook tijdens de Verspillingsvrije week:

Een vrijdagmiddag-borrel met plukkers en tuinders. Dit gebeurt niet vaak, meestal ligt er teveel werk of moet men snel naar huis voor andere verplichtingen. Zo af en toe gewoon even bijkletsen is oh zo belangrijk en gewoon gezellig

En als klap op de vuurpijl weer het jaarlijkse oogstfeest voor alle deelnemers. Elk jaar komen we in oktober samen, om de oogst van dit jaar te vieren. Om onze dankbaarheid uit te spreken voor het land en de natuur, die ons weer al dit mooie eten geven. We gaven ook van allerlei mensen een dankwoord (zoals Boy&Wendela van de Groene Griffioen, de tuinders en stagiairs, het kernteam van Vers aan de Vecht, team Organisatie en alle helpende handen op de woensdag en vrijdag).
Tuinder Saskia gaf een bijzondere blauwdruk workshop en plukker Priscilla een vegan kookworkshop, ze kookte met het hele team voor alle bijna 60 aanwezigen, uiteraard zoveel mogelijk met de producten uit de tuin. En het was lekker! De recepten worden ook weer gedeeld via het platform met de plukkers zodat ze het thuis ook kunnen proberen. Tuinder Michel groef met een groep deelnemers een geul helemaal vrij, die is vast klaar om veel water af te voeren.

Er staat nog een activiteit op de planning: tijdens de Zero Waste Week kun je de workshop bijenwasdoek maken volgen. Meer informatie op deze website

Volgende
Volgende

Van nattigheid naar komkommernieuws