WeespBegroot subsidie!

Donderdag 9 maart 2023 werd officieel bekend gemaakt dat Vers aan de Vecht de subsidie via WeespBegroot ontvangt. Dank voor alle stemmen op ons project!

Wat gaan we ermee doen?

Om te zorgen dat meer Weespers kunnen genieten van de voordelen van deelname aan een gezamenlijke groentepluktuin, zoeken we budget om ruimte te hebben om ook mensen met een kleine portemonnee toegang te kunnen geven.

Vers aan de Vecht wil ervoor zorgen dat mensen door samen te werken, elkaar, de tuinderij, de boerderij en het land beter leren kennen. Door het samenwerken in de tuin en met de boerderij krijgen deelnemers ook een beter inzicht in hoe natuur en landbouw en dierlijke en plantaardige ecosystemen samenwerken. Door activiteiten op en rond het erf en de tuinderij te organiseren wil de organisatie een hechte gemeenschap van oogstdeelnemers creëren die de wereld groener, schoner en biodiverser maakt. De oogst die deelnemers mee naar huis brengen zorgt voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. Behalve een gezonde maaltijd stimuleert het werken in de tuin de gezondheid ook, door buiten actief bezig te zijn.

De wekelijkse ‘tuin-meewerk’dagen zijn op woensdag, vrijdag en zaterdag. Het seizoen loopt van maart tot en met november.

Wat is ons doel met deze aanvraag?

Wij willen graag in verbinding staan met de omgeving en bewoners van Weesp en omgeving zoveel mogelijk kennis laten maken met een natuurlijke manier van voedsel verbouwen en gezond eten. Daarnaast kan meewerken op de tuin mensen een zinvolle besteding bieden. Zo leer je mensen kennen en samen ben je lekker actief in de buitenlucht aan de slag. Deze ervaring willen we delen met eenieder die dat wil.

Voor wie doen we dit?

We willen met deze subsidie specifiek de volgende doelgroepen betrekken:

  • Weespenaren die weinig sociale contacten hebben en daarom graag wekelijks een vaste bezigheid willen, en die graag lekker buiten bezig zijn en meer over natuurlijke landbouw willen weten.

  • Weespenaren die niet veel geld te besteden hebben (en daardoor geen oogstaandeel bij Vers aan de Vecht kunnen betalen) maar wel graag bezig zijn met natuurlijke landbouw en het belangrijk vinden dat ze gezonde en lokale producten helpen produceren en eten.

  • Oekraïners die na vertrek uit hun thuisland ondergebracht zijn in het Van Houten Industriepark in Weesp. Veel van deze bewoners werken (nog) niet in Nederland en proberen hier te aarden. Ze hebben lang niet altijd een daginvulling. Vers aan de Vecht kan hen een zinvolle en plezierige bezigheid bieden en even een afleiding van hun problemen. Hierover lopen al gesprekken met de locatieleider.

  • Statushouders in Weesp die graag wat meer met mede-Weespers in contact willen komen en/of willen leren hoe het is om te werken in Nederland. Dit helpt hen beter te integreren, de taal te leren en zich hier thuis voelen. Via Versa-Welzijn kunnen deze personen doorgestuurd worden naar Vers aan de Vecht.

Wat bieden we?

Vers aan de Vecht biedt de mogelijkheid om een of twee dagdelen op het land mee te helpen bij Vers aan de Vecht en in contact te komen met de tuinders en de plukkers. De werkzaamheden kunnen zwaar of minder zwaar zijn, zoals oa planten, onkruid wieden, groenten oogsten of andere klusjes rond de boerderij zoals bijvoorbeeld het waterdicht maken van het oogstmaterialenhok of het bouwen van een afdak. Ze krijgen professionele begeleiding toegewezen op de tuin, en van de tuinders waar nodig.

Binnenkort starten we de vacature voor begeleider/coordinator op dit traject voor dit seizoen. Klinkt dat als iets voor jou? Neem dan alvast contact op met hallo@versaandevecht.nl of 06-29293853 (we doen ons best je zo snel mogelijk te beantwoorden)

Vorige
Vorige

Gratis rondleiding 14 april

Volgende
Volgende

Zaterdag 5 november: Trek je laarzen aan en maak kennis met de boerderij en de pluktuin.