Wat betekent de boer-burger-tuinder verbinding voor ons?

Samen bereik je gewoon meer dan in je eentje. Met drie partijen (boer, burgers, tuinders) vormen wij een uniek geheel. Wat nog maar het begin is van een mooi doel. Namelijk nog meer mensen te betrekken bij een duurzame voedselproductie, het realiseren van kringlooplandbouw en een kortere keten. Hoe gaat dat dan in z’n werk?

De Groene Griffioen is een biologisch melkveehouder met neventakken: een boerderij winkel, vergaderlocatie, educatie en een zuivelbedrijf op het erf.

Vers aan de Vecht is een hechte groep burgers die liever zelf hun voedsel willen verbouwen op duurzame wijze en die kennis graag doorgeven aan de volgende generaties. En de drie toffe tuinders Nancy, Michel en Jantien delen dezelfde ambities. Dus….1+1+1=10

Bekijk hier wat Jantien, Wendela en Sanne erover zeggen en lees de antwoorden van Nancy hieronder:

Hoe verrijkt de boer-burger-tuinder verbinding jouw werk?
Tuinder Nancy:
“Enorm, omdat het initiatief van de plukkers komt is iedereen op voorhand enorm betrokken en voelt zich mede eigenaar van de tuin. Het is een warm bad. Dat is fijn, want het werk was pittig om alles voor elkaar te krijgen dit jaar, maar met zoveel helpende handen en goodwill is het goed te doen. Dat plukkers behalve plukken ook méér doen in de tuin maakt de verbinding sterker. Het plukken is al een deel van het werk en blijkt enorm verbindend en educatief, bovendien zien ze ons aan het werk, je maakt een praatje, veel over wat je ermee kunt koken als de oogst wat klein/te groot/doorgeschoten is. Aan de andere kant leren wij van de plukkers dat veel van wat wij vanzelfsprekend vinden, dat helemaal niet is. Hoe je prei steekt, sla oogst of aardappels rooit. Omdat het op een bestaande boerderij is, was de vliegende start mogelijk, alles is er al: mest van de boerderij zelf, water, stroom, expertise, SKAL certificering, koffiezetapparaat, winkel voor alles wat wij niet verbouwen (melk/vlees/kaas/eieren), speeltuintje voor de meeplukkende kinderen en het zeer succesvolle biologische ijs, dat overvloedig wordt ingezet als beloning na het plukken.”

Wat vind je het fijnste aan de boer-burger-tuinder verbinding op de GG&VadV?
Tuinder Nancy:
“Het fijnste vind ik de pioniersgeest. Het hoeft niet meteen perfect en af te zijn, als het maar de goede kant op gaat. De wil tot veranderen en rekening te houden met elkaar. Even samen de schouders eronder. Samen onderdeel te zijn van de oplossing, als het gaat om de voedseltransitie.”

Wat kun je verbeteren aan de boer-burger-tuinder verbinding op de GG&VadV?
Tuinder Nancy:


“Er is altijd wat te verbeteren als het gaat om afstemmen, efficientie en ruimtegebruik. Maar daar hebben we het over en tot nog toe gebeurt er dan ook wat. Bijvoorbeeld de varkens: het lukte niet om die op tijd te krijgen, toen ze er waren was de tuinderij al beplant. Maar nu zijn ze er wel. Misschien kunnen we ze alsnog een keer een stuk laten omwoelen. wat wel lukt is ze een deel van de doorgeschoten oogst te laten eten, zo kunnen plukkers straks indirect hun mislukte spitskool en sla eten. Of de compost: ons overvloedige groenafval is nu nog niet goed onderdeel van het systeem, maar gemengd met de mest kan het straks wellicht een keer perfecte compost worden voor onze tuin en andere tuinderijen.”

Vorige
Vorige

“Tot volgende week!”

Volgende
Volgende

Van boven gezien: de indeling