Een nat 2023 met mooie herinneringen

Zo aan het einde van het jaar, binnen met het vuurtje aan en de kookboeken voor de kerstdiner-puzzel uitgestald op tafel, blikken we graag nog even met jullie terug over 2023. En daarna natuurlijk ook even een korte vooruitblik op het nieuwe jaar.

De tuinders zitten niet stil in december en januari, dit zijn de maanden van reflectie. “Wat waren de uitkomsten van de enquete onder de plukkers? Welke tips en tops bleven ons bij?” Alles nemen ze mee wanneer ze het teeltplan voor het volgende seizoen in elkaar gaan draaien. We bestellen deze maanden ook veel van het zaad & plantgoed, dat doen we bij de enige biologische leverancier Jongerius. Waarom niet alleen maar zaden? Die moeten natuurlijk allemaal opgekweekt worden in een warme ruimte, kleine plantjes zijn kwetsbaar. En dat opkweken doen we wel op kleine schaal, in de kassen die achter op het erf van de Groene Griffioen staan, maar daar is lang niet genoeg ruimte, we produceren voor 160 huishoudens. Dus het bestellen van de juiste zaden, aantallen en plantgoed-kratten, das een vak op zich.
Eind februari konden ook de vrijwillige plukkers hun houden weer uit de mouwen steken: de wandelkappen werden in elkaar gezet, palen naar de bonenbedden vervoerd en er werd flink wat shit op het land verspreid 💪.

Tuinder Jantien besloot een ander pad te kiezen en werkte in het jaar 2023 als ‘kruidentuinder’, onder haar hoede is de kruidentuin eindelijk netjes, en vinden de plukkers er steeds meer soorten kruiden. In haar plaats stapte Rosa Noe in het tuindersteam, samen met Nancy en Michel werkte ook zij ongeveer 3 dagen per week en al snel werd duidelijk dat Rosa heel prima past in het tuindersteam maar ook goed door een tuinhek gaat met het kernteam van Vers aan de Vecht.

Vanuit WeespBegroot ontvingen we mooi nieuws: Vers aan de Vecht kreeg een mooi bedrag om het project Iedereen-welkom te realiseren!

De lente was nat en koud, sjemig wat een hoop regen moest het land verduren. En de harde werkers maar geulen graven…De kou brengt dan ook de planning wat in de war, sommige groentesoorten moesten echt langer wachten voordat ze de open grond in konden om daar tot volledige groente uit te groeien. De Natuur is eigenwijs en elke keer moeten de tuinders weer hun planning bijstellen. Gelukkig is het met veel goed gekomen, zoals met de rode uitjes, einde zomer hadden we een prachtige rode-uien oogst, ze waren zo vol van smaak en groot!

In de lente maakten we ook het brondocument af, hierin staat uitvoerig beschreven wat de waarden zijn achter de pluktuin, waarom vinden we het belangrijk dat de plukkers zelf oogsten, wat drijft ons en waar willen we naartoe.

Dan is het zover, de eerste batch aan groenten is klaar om geoogst te worden en dat was in seizoen ‘23 al begin mei. Dit bijzondere moment combineren we altijd met het lentefeest, als startsein. De plukkers gingen naar huis met paksoi, spinazie en eikenblad sla en nog meer lekkers. Op het lentefeest zien de huidige plukkers elkaar vaak weer voor het eerst, kunnen de tuinders wat vertellen over hun plannen, doen we een gezamelijke grote klus (zoals aardappels poten zie foto) en staat het kernteam klaar voor een praatje. Ook deze 2023-editie was zonnig en geslaagd!

De lente is meestal een keihard-groeien seizoen, maar dit jaar viel ons dat tegen. Maart en april waren dus zulke natte maanden, de groenten bleven te klein. Maar gelukkig ging het daarna beter en kregen de groenten ook genoeg zonlicht. Elke week werd de oogstlijst een stukje langer, elke week kwam er weer iets moois bij. Zo oogstten we in juni bijvoorbeeld baby-sla maar gelukkig ook komkommers uit de kas en veel kruiden zoals peterselie en koriander deden het super goed. Team Vers aan de Vecht organiseerde ook nog een open dag in april en het groepje dat in 2022 een varken had opgevoed, schreef haar ervaringen op, want hoe voelt het om je eigen varken op te eten?

En toen brak de zomer aan. De regen hield op, de insecten, slakken, muizen en het onkruid tierden welig. De groenten groeiden ook weer lekker! Zie op de foto’s de brunhilde bonen, venkel, eetbare bloemen, rode biet, krat vol oogst en een courgette.
Omdat we zo dichtbij de rivier de Vecht zitten, is regenwateropslag niet onze grootste prioriteit, we hebben een goede pomp waarmee we water oppompen om de tuin te kunnen beregenen. Ook in de kassen hebben we inmiddels goede beregenings-installaties. Nodig ook, want in de zomer maakten we voor de verandering een behoorlijk droge periode mee. Student Niels kwam op zo’n warme dag langs en maakte een toffe reportage over de open dag.

Sinds dit seizoen zijn we met alle plukkers (en tuinders en stagiaires) een besloten platform gestart, het heet Circle en je krijgt alleen toegang als je dus lid bent van de groentepluktuin. Op dit platform delen we veel informatie, zoals elke maandag de oogstlijst, oogst & bewaar tips, links naar interessante artikelen, oproepjes voor van alles en natuurlijk recepten. In het begin van het jaar was het nog even wennen, maar inmiddels plaatsen plukkers vaak leuke foto’s en recepten, of polsen ze ideeen voor workshops bijvoorbeeld.

Half september stond er een bijzondere excursie op de agenda, een trip naar Kattendorfer Hof in Hamburg. Dat is een zeer grote CSA (Community Supported Agriculture) waardoor de tuinders, plukkers en andere tuinders en boeren zich lieten inspireren. Lees hier het verslag.

Eind september is er nog steeds van allerlei bijzonders te oogsten, dus er is ook nog steeds van alles te bewerken voor de vrijwillige plukkers. Inderdaad, als je plukker wordt ben je niet verplicht mee te werken op het land. Maar wel heel welkom. Of je nu een keer twee uurtjes komt, of elke woensdagochtend met regen en wind om 9u klaar staat voor de tuinders-instructie.
Inmiddels is de groep ‘helpende-handen’ op de woensdag en vrijdag heel solide geworden, men heeft er zoveel plezier in en komt elke keer weer graag meewerken. Je leert ook veel over tuinieren, over het produceren van groenten voor 160 huishoudens maar het is vooral ook een ontspannende en gezellige bezigheid als afwisseling met een kantoorbaan bijvoorbeeld.

Herfst betekent dat de schaduwen langer worden, dat dieren zich klaar gaan maken voor de winter en dat ook de natuur rustig aan in ruststand gaat. Op de pluktuin betekent het dat we weer pompoenen kunnen gaan oogsten, en niet zo een beetje ook. Gelukkig zijn dit groenten die je lang kunt bewaren, zo een mooie uitvinding van de natuur.

We vieren dan het oogstfeest, we vieren dat we dankbaar zijn voor de oogst, voor alles wat de bodem in samenwerking met het bodemleven, de zon en het water, ons heeft gegeven. Op het oogstfeest begin oktober maakten we ook dit jaar weer pompoensoep, nu wel vier verschillende soorten, ze worden elk jaar lekkerder. De boerenkoolchips, pompoencake en kruidenboter waren ook weer populair en de kinderen keken naar de film Onder het Maaiveld. Daarna gingen ze wroeten in de aarde om regenwormen en pissebedden te zoeken.

Oei en nog voor de winter officieel kwam, kwam er weer regen. Oktober bleek de natste maand sinds heel veel jaren, wat is er veel regen gevallen. Ook in november hield het niet op. Vol goede moed gingen de tuinders en helpende handen aan de slag met geulen graven. We bestelden schelpengruis om de geulen ook goed doorlaatbaar te houden. Steeds meer stukken van het land sloten we af omdat de vele voetstappen van de plukkers die met laarzen gingen oogsten, de grond dichtstampten.

Helaas, maar het ging niet meer. De eerste twee seizoenen van Vers aan de Vecht konden we boerenkool, kruiden, palmkool en spruitjes blijven oogsten tot half december. Maar nu moesten we besluiten om zo snel mogelijk te oogsten wat er nog niet verdronken was en te stoppen met zelf-oogst vanaf de derde week van november. Weer een extreme weersomstandigheid, die waarschijnlijk niet meer extreem te noemen is volgend jaar. Uiteraard werken de tuinders nu aan een goed afwateringsplan, samen met boer Boy, om ervoor te zorgen dat het volgend jaar niet meer zo erg is. We hebben alle vertrouwen in de innovatieve power volgend jaar van de tuinders, boer en zijn team en de helpende-handen. De winter is echt aangebroken, nu tijd voor de ruststand.

Plannen voor seizoen 2024
Hier gaan we nog niet teveel over uitweiden, maar er staat al van alles in de steigers. Workshops over Wat is Biologisch of over Kombucha en Zuurdesem maken, open dagen en rondleidingen en de bouw van een schuur.
In het seizoen ‘24 kiest tuinder Nancy even voor een andere bestemming, Alia en Saskia komen haar vervangen.
We gaan steun ontvangen van het project Boer en Buur met Natuur (via Natuur & Milieufederaties) dus daar kunnen we gelijk mee aan de slag.

Hou onze social media in de gaten of neem contact op met hallo@versaandevecht.nl als je vragen hebt.
Benieuwd naar het oogsttarief van 2024? In deze uitleg staat alles op een rij
Gelijk al inschrijven? Meld je hier aan!

Volgende
Volgende

Hierbij het kostenplaatje uitgelegd