Lekkere vakantie lees/kijk/luister-lijst

Voor burgers en beleidsmakers is het (zomer)vakantie. Voor onze boeren en tuinders is het aanpoot-seizoen. De zomer betekent volop werk.

In onze podcast over Lokale Voedselketens en de Vers aan de Vecht plukkers-community worden veel interessante lees, kijk en luister tips gedeeld.

Mocht je voor de zomer uitkijken naar een lekker lijstje met inspirerende gesprekken, mooie docu’s en interessante websites? Wij hebben een vakantie-lijst voor je samengesteld. We wensen je rust en ruimte om je interesse en honger tegemoet te komen. De zomer is een goede tijd om een pas op de plaats te maken en opnieuw te herijken wat je de andere helft van het jaar gaat doen.

Enne, geen stress over de lengte van deze lijst hè. Luister, lees of bekijk alleen wat je direct aanspreekt. Have fun!

Om te lezen

  1. 'Grond leeft' Groene Genade Jan Graafland pag. 30 "Nu na vele jaren, denk ik (of liever gezegd: hoop ik) dat ik in het dilemma wel of niet grond bewerken het evenwicht gevonden heb. Rigoureus grond omkeren is voor geen enkele grond goed. Een natuurlijke bodem is namelijk uit lagen opgebouwd. Net als voor alle leven geldt ook voor de bodem : leven is de constante wisselwerking van opbouw- en afbraakkrachten." (12.40 Podcast #8 No Dig vs Slimme Mechanisatie)

  2. Jantien Meijer tuinder bij Vers aan de Vecht noemt het proefschrift van Meino Smit 'De duurzaamheid van de Nederlandse landbouw'. (1.18.0 Podcast #8 No Dig vs Slimme Mechanisatie)

  3. De onderwereld van de tuin: van Microbe tot mol een boek van Romke de Kaa. (47.18 Podcast #8)

  4. One straw Revolution een boek van Masanobu Fukuoka. An Introduction to Natural Farming Call it "Zen and the Art of Farming".(48.46 Podcast #8)

  5.  ‘Allow to grow old' van Isa Leshko.(59.0 Podcast #6 Kalfjes bij de Koe)

  6.  Wat doe je als komkommers kweken op gesubsidieerd gas niet meer uit kan? Artikel van de Correspondent. Tip van een plukker.

  7. De opmars van het voedselbos (hoe je ook van een weiland een voedselbos kunt maken)

     

Video materiaal

  1. De Franse film 'Demain' die Sil Lugtmeijer van de Buitenkeuken van Eyckenstein inspireerde een aanzette tot het 'doen' als Tomorrow te zien op Cinetree. (1.26.00 Podcast #8 No Dig versus Slimmer Mechanisatie)

  2. Richard Perkins, Regenerative Agriculture expert, vertelt over zijn boerderij in Zweden. Hij heeft diverse boeken geschreven en geeft trainingen "How to make a small farm work". (32.35 Podcast #8 No Dig vs Slimme Mechanisatie)

  3. Neversink Farm deelt geweldige video’s en heeft een online course. (1.04.0 Podcast #8)

  4. A simpeler way: Crisis as oppertunity

  5. Kiss the Ground (tip van een plukker)

  6. De uitgeputte bodem zembla 4 delen.

    1. Het kippenexperiment

    2. Het excuus van de boerenleenbank

    3. Het grote geld

    4. Supermarktkracht

  7. en voor wie hem nog niet zag The Biggest little farm via Cinetree

  8. One Small Town in Nederland, tip van plukker Monique. One Small Town is een initiatief van Michael Tellinger. Het is bedoeld om overal ter wereld bestaande dorpen te veranderen in dorpen vol overvloed, schoonheid, zorg voor elkaar, hoge energie, in samenwerking met Moeder Aarde en al het leven.

 

Websites

  1. De coolfarmtools.org om zelf de footprint van je bedrijf te berekenen. (53.38 Podcast #8 No Dig vs Slimme Mechanisatie)

  2. Terra tech een website waar je farm tools kunt kopen. (1.02.0 Podcast #8) 

  3. Lees hier meer over de Weed Whacker van Odd.Bot die in samenwerking met de TU Delft ontwikkeld wordt en op het slimme mechanisatie lijstje van David Luijendijk staat. (1.12.0 podcast #8)

  4. De boerderij van de toekomst, farmofthefuture.nl. Op een proeflocatie in Lelystad werken de  Universiteit van Wageningen, het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit en boeren van de toekomst samen aan haalbare oplossingen voor de uitdagingen waar de landbouw voor staat. (46.03 Podcast #8 No Dig vs Slimme Mechanisatie)

  5. De boerendonut van Ron Methorst Aeres Hogeschool (49.56 Podcast #7 Korte Keten Modellen)

  6.  Timebank: Jouw tijd is geldwaard, over het ruilen van eenheden levensenergie. Is dit een systeem wat we bij Vers aan de Vecht zouden kunnen invoeren?

  7.  Food Value : multi vendor software waardoor je wél bij lokale of regionale boeren/bedrijven te kunnen bestellen. (52.58 #7Podcast Korte Keten modellen)

  8. De Buurtmarkt met 25 buurtbewoners kan je starten, selecteer je zelf je lokale leveranciers en kan je wat mist vis de bio groothandel ook in een keer bestellen. (52.58 #7Podcast Korte Keten modellen)

  9. Start een onbemand verslokaal met de app van Burger Boerderij de Patrijs (52.58 #7Podcast Korte Keten modellen)

  10. Podcast van andere boeren: Luisterboeren die zoeken naar verandering en die ook vinden.


Een hele fijne zomer gewenst met veel opborrelende inspiratie en handen die wakker worden of hernieuwde zin krijgen hebben om uit de mouwen gestoken te worden! Ik houd hem er nog even in…

‘Doen is het nieuwe afwachten’

Vorige
Vorige

Vacature Kernteam-lid

Volgende
Volgende

Bereken zelf je CO2 uitstoot.