Het hoe & wat van het witlof trekken

Voor de plukkers van seizoen ‘22:
De witlofplanten liggen klaar op het land. Je mag er 6 van meenemen. Volg dan het volgende stappenplan:

Zo moeten ze er straks uitzien in jouw emmer!

1. Niet per se nodig, maar wel aan te raden: verwijder wat van de buitenste bladeren. Die hebben geen functie in de 'witloftrek', maar kunnen wel bruin verkleuren en gaan rotten. Om het proces zo hygiënisch mogelijk te laten verlopen, kan je die dus net zo goed weghalen.

2. Snijd het loof af op 3 tot 5 centimeter van de wortel. In het midden van het loof moet je dan een rondje zien. Dat is het groeipunt van waaruit de witlofkroppen zich gaan vormen.

3. De wortels hebben verschillende lengtes en soms ook wat grillige vormen. Als je emmer diep genoeg is kan je de ene wortel gewoon wat dieper zetten dan de andere. Uiteindelijk wil je dat de witlofpennen een klein stukje boven de grond uitsteken. Zijn sommige wortels te lang, dan kan het geen kwaad om wat van de onderkant af te snijden. Ook eventuele zijscheuten mag je afbreken of -snijden (al hoeft het niet als ze niet in de weg zitten). Zorg er wel voor dat de wortels minimaal 15cm lang blijven, zodat ze voldoende reserves hebben om de witlofkroppen te vormen.

4. Plant de wortels in een emmer/pot/kist met zand/lichte grond (wat je maar voorhanden hebt). Laat wat ruimte vrij tussen de wortels, zodat de uitlopende witlofkroppen elkaar niet in de weg gaan zitten. Giet wat water tussen de witlofpennen, zodat het zand/de grond goed op de wortels aansluit. Zorg ervoor dat het geheel vochtig is, maar niet te nat.

5. Zet de pot met witlofpennen koel en donker weg. Ideaal is een temperatuur van rond de 15 graden. Is het warmer, dan lopen de wortels te snel uit en krijg je niet zulke mooie en lekkere witlof. Kouder is geen probleem. Dan gaat de groei alleen trager en kan je pas later oogsten. Hier kan je dus ook bewust mee spelen (al is precieze timing van de oogst wel iets voor gevorderden ;-)). Zorg er zeker voor dat de witlof in het donker staat, anders krijg je groene kroppen. Heb je een koele ruimte die niet donker is, dan kan je evt. een tentje maken van donker doek of een pot omgekeerd op de onderste zetten. Genoeg creatieve oplossingen mogelijk.

6. Kijk af en toe hoe het gaat. Als de grond te veel uitdroogt, giet dan wat water tussen de wortels. Afhankelijk van de temperatuur kan je de witlofkroppen na 4 à 6 weken oogsten. Snijd ze onder de krop af. Laat de pot dan gerust nog in het donker staan. Met een beetje geluk volgt er een tweede oogst. Maak ervan wat je wil. Aanrader: tarte tatin van witlof. Simpel, maar oh zo lekker!

Vorige
Vorige

Bericht van uw wintertuinders: de SKAL controle

Volgende
Volgende

Tuindersteam zoekt nieuwe tuinder