#10 Beleid- en voedselmakers > Provincie

 

Podcast aflevering #10

Hoe werkt het bij de provincie en dan vooral hoe kunnen we elkaar vooruit helpen? Elke provincie werkt nét een beetje anders. In deze aflevering wisselen we van gedachte met beleidsmakers van de provincies Noord- en Zuid- Holland. Wat er als burger en consument op je bord verschijnt is van grote invloed op hoe ons landschap eruit ziet, hoe daar voor gezorgd wordt en hoe wij met dieren omgaan...25%van het geproduceerde voedsel uit je eigen regio opeten is op provinciaal niveau een mooie start. Ook bij 'de provincie' werken mensen met wie je veel gemeen kan hebben.

We gaan in gesprek met Danielle Lieuwen Beleidsadviseur Agri & Food bij de Provincie Noord-Holland, Jasper Dijkema Senior beleidsadviseur bij de Provincie Zuid-Holland. Katharina Prause Kwartiermaker standlandbouw gemeente Gooise Meren, Karen Smeenk initiatiefnemer werkgroep stadslandbouw in de gemeente Gooise Meren en onze eigen Sanne Smeets initiatiefneemster en projectleider van Vers aan de Vecht inmiddels onderdeel van team Caring Farmers.

Beluister hier de podcast aflevering

Linkjes en onderwerpen die in de podcast voorbij komen:


24.38 Zou het helpen om een soort loket te hebben bij de provincie waar je heen kan?

29.00 PRIP = Provinciaal regionaal inpassingsplan een intern overleg in Noord Holland met beleidsmakers en de directeur met in 1,5 uur een besluit nemen.

31.30 De Bouwsteen notitie

32.00 Een Kahoot quiz voor collega's als kennisoverdracht.

40.00 Stikstof maatregelen op water, klimaat, natuur en landbouw. De energie transitie ontbreekt.

48.22 Een persoonlijke visie op 2030

51.00 Farm to fork

57.00 25% op eten uit je eigen regio als normering om mee te starten.

1.02.17 Boer en Business in balans is het platform van Noord-Holland om opties en initiatieven te etaleren.

1.05.30 Handen uit de mouwen: 10.000 kg omschakel-fruit verkocht door de korte keten in te zetten.

1.07.30 De eiwit-transitie: Duitsland loopt 10 jaar vooruit in consumenten gedrag.

1.21 Pachten van de provincie. Er is in Noord-Holland 10% experimenteer ruimte.  De strokenteelt en agroforesty projecten die voorbij komen staan op Boer & Business in balans.

1.25 De toegang to grond is lastig voor een burgerinitiatief.

1.31 Zoek als burger naar oplossingen bij en met boeren.

1.30 Wat neem je mee uit dit gesprek?

Sanne Smeets: "Het menselijke verhaal, de ontmoeting is wat je nader tot elkaar brengt".

Katharina Prausse: "De bevestiging dat de verbinding met boeren zo belangrijk is".

Karen : "Het belang van duidelijk communiceren, uitleggen en zichtbaar maken wat je plan en je bedoeling is en wat de omgeving daaraan heeft."

Danielle Lieuwen: "Ik zal nog eens vragen bij collega's van grond hoe we burgerinitiatieven toegang tot grond kunnen geven. Misschien in combinatie met een boer"?

Host Meike: " Ik hoop dat we politieke kleuren loslaten en allemaal het belang van de toekomst, van de aarde en onze kinderen, bovenaan zetten om te dienen".

We hopen dat deze aflevering interessant voor je was. Vragen ideeën, opmerkingen en suggesties zijn welkom op hallo@versaandevecht.nl

 
 
  • Door naast elkaar te gaan staan kom je samen vooruit. Deel je verhaal en vertel het verhaal van de voedseltransitie. Het is nog geen gesneden koek voor iedereen. Beluister hier de aflevering

  • Met de grond samenwerken om voedsel te produceren is maatwerk. Beluister hier aflevering 8.

  • We spreken met de makers van drie korte keten modellen waar je morgen mee kan starten. Beluister hier podcast aflevering 7.

  • Wat heel veel van ons waarschijnlijk niet weten over hoe wij koeien houden in Nederland. Beluister hier podcast aflevering 6.

 
Vorige
Vorige

#11 Bodem, mest en gezondheid

Volgende
Volgende

#9 Beleids- en Voedselmakers