#8 No dig versus Slimme Mechanisatie

 

Podcast aflevering #8

Is er wel sprake van een tegenstelling? Goed zorgen voor de bodem en goed zorgen voor jezelf als tuinder, hoe vind je een evenwicht tussen die twee en waar hangt dat mee samen? In deze aflevering gaan we in gesprek met Vers aan de Vecht tuinders Jantien Meijer en Michel Olden, Sil Lugtmeijer van de Buitenkeuken van Eyckenstein en BD tuinder David Luijendijk van Eko-Logisch.

Tips & inspiratie uit de podcast:

12.40 het stukje dat David wilde voorlezen uit 'Groene Genade' maar nog even opzocht, staat onder alle tips en inspiratie.

32.35 Richard Perkins, Regenerative Agriculture expert, vertelt over zijn boerderij in Zweden. Hij heeft diverse boeken geschreven en geeft trainingen "How to make a small farm work".

46.03 De boerderij van de toekomst, farmofthefuture.nl. Op een proeflocatie in Lelystad werken de Universiteit van Wageningen, het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit en boeren van de toekomst samen aan haalbare oplossingen voor de uitdagingen waar de landbouw voor staat.

47.18 De onderwereld van de tuin: van Microbe tot mol een boek van Romke de Kaa.

48.46 One straw Revolution een boek van Masanobu Fukuoka. An Introduction to Natural Farming Call it "Zen and the Art of Farming".

53.38 noemt David de coolfarmtools.org om de footprint van je bedrijf te berekenen.

1.02.0 Terra tech een website waar je farm tools kunt kopen.

1.04.0 Neversink Farm deelt geweldige info

1.12.0 Lees hier meer over de Weed Whacker van Odd.Bot in samenwerking met de TU Delft die David noemt als slimme mechanisatie wens.

1.15.0 De slimme mechanisatie wensen van Sil een mestploeg, paper-pot-systeem en be-regenings-systeem.

1.18.0 Jantien noemt het proefschrift van Meino Smit 'De duurzaamheid van de Nederlandse landbouw'.

1.26.0 De Franse film 'Demain' die Sil inspireerde een aanzette tot het 'doen'. De film is als Tomorrow te zien op Cinetree.

'Grond leeft' Groene Genade Jan Graafland pag. 30

"Nu na vele jaren, denk ik (of liever gezegd: hoop ik) dat ik in het dilemma wel of niet grond bewerken het evenwicht gevonden heb. Een stukje grond kan vastgeslagen zijn , als het bebouwd is geweest of totaal uitgedroogd (bijvoorbeeld als er ter plekken een kas heeft gestaan). In zulke gevallen sta ik mijzelf, eenmalig, de grond los te maken. Spitten doe ik liever niet meer. Zo rigoureus grond omkeren is voor geen enkele grond goed. Een natuurlijke bodem is namelijk uit lagen opgebouwd. Net als voor alle leven geldt ook voor de bodem : leven is de constante wisselwerking van opbouw- en afbraakkrachten. Aan het oppervlak vindt het afbraakproces plaats van bladeren en ander organisch materiaal, zoals ook compost. Het oppervlaktemateriaal wordt door wormen en ander bodemleven verteerd en meegenomen de diepte in."

Je bent van harte uitnodigt om de aarde mooier achter te laten...

Vorige
Vorige

#9 Beleids- en Voedselmakers

Volgende
Volgende

#7 Korte Keten Modellen