Korte keten modellen waar je gelijk mee kan starten

Het begrip ‘korte keten’ binnen de voedselindustrie gaat niet perse over letterlijke afstand, maar over de stappen die er zitten tussen de producent en de consument. Hoe minder stappen hoe beter. Maar natuurlijk is afstand in kilometers de voedselkilometers ook belangrijk. Veel liever eten we komkommers van onze eigen groentepluktuin dan dat ze helemaal uit Spanje worden geïmporteerd. Hoe bewerkstellig je een korte keten?

We gingen op onderzoek uit en hoorden over allerlei initiatieven die al bezig zijn met de korte keten. In de lente van 2022 troffen wij gelijkgestemden bij De Groene Griffioen op de Kick off om lokale voedselinitiatieven verder te helpen. We spraken bijvoorbeeld met Bio melkveebedrijf Appelhoek, zij stellen zelf een stuk land beschikbaar voor een groep burgers die zelf wilde gaan verbouwen en oogsten.

Vanuit Stichting Stadslandbouw Amsterdam wordt bekeken hoe buurten aan stukken grond dichtbij gekoppeld kunnen worden, zodat deze buurten hun eigen groente kunnen verbouwen.

En Vers aan de Vecht heeft dit jaar de oogst-aandelen verhoogd en buigt zich over de vraag hoe ze de volgende groep mensen van lokaal voedsel kunnen voorzien, hoe ze nog meer mensen kunnen inspireren dat lokale producten en zelf verbouwen zoveel leuker en duurzamer is. Er ontstaan ook steeds meer projecten vanuit de plukkers zelf. Een aantal deelnemers hebben dit jaar bijvoorbeeld voor het eerst een varkentje gekocht en boerin Wendela lijkt het ook mooi om het assortiment uit te breiden in haar winkel, met bijvoorbeeld brood gebakken van meel van de molen uit Weesp.

Dromen, wensen en zaadjes komen tot bloei als je ze liefde een aandacht geeft. Dat er eigenlijk al een behoorlijke groep mensen is die energie stoppen in de transitie van ons voedselsysteem is heel fijn en inspirerend om te merken op dergelijke bijeenkomsten zoals in de lente bij de Groene Griffioen.

Voor veel mensen is het een brug te ver om zelf naar een groentepluktuin te komen en te gaan oogsten. Logisch maar jammer dat zij daardoor geen lokaal voedsel kunnen kopen. Zo kwamen we op het onderwerp: korte keten modellen. Alternatieven voor een zelfoogsttuin. Voorbereidend op deze nieuwe podcast aflevering sprak Meike met Caring Farmer Joanne Malotaux van Burgerboerderij de Patrijs. En wat blijkt, het model met onbemande verslokalen dat zij hebben uitgewerkt in een app, is technologie wat je zó kunt overnemen. Nou ja, waar je aan kan bijdragen en gebruik van kan maken om dit op te zetten in je eigen omgeving. Al die mensen die bijdragen in het voedselvraagstuk zijn enorm bereid om hun ‘gouden ei’ te delen. Zo heeft Bregje Hamelynck met haar devoedselwerkplaats.nl een model om een dorpstuin of buurtmarkt op te zetten. Er is zelfs een lokaal menu dat je helpt om mensen enthousiast te maken voor je initiatief. Als derde heeft Food Value een digitaal model waarbij producenten zich kunnen verenigen, zodat lokaal boodschappen doen voor consumenten en restaurants veel minder moeite en geregel kost. De initiatiefnemers achter deze modellen hebben ze allemaal ontwikkeld om te delen, de opties beschikbaar te maken, de beweging aan te jagen en voort te stuwen. Dit soort initiatieven doen ons beseffen dat de omslag naar lokaal voedsel het nieuwe normaal is! 

Lieve mensen,
De toekomst laat zien dat je veel minder kwetsbaar bent als je je als gemeenschap lokaal kunt bedruipen. Als de voedselveiligheid van onze kinderen je aan het hart gaat dan bestaan er al vormen en modellen waar je morgen mee kunt beginnen om een lokale voedselketen op te starten. Burgers zijn zo machtig! Je geld écht lokaal besteden heeft namelijk de grootste impact om ons voedselsysteem en de aarde weer gezond te krijgen.

Beluister hier aflevering #7 over Korte Keten Modellen van onze Podcast over Lokale Voedselketens. Laat vervolgens het gesprek even bezinken en voel wat bij jou en je omgeving past. Deel je informatie en enthousiasme met een paar mensen om je heen en we nodigen je van harte uit om aan de slag te gaan. We hoeven niet allemaal met onze handen in de aarde om de voedseltransitie voor elkaar te krijgen. Het mogelijk maken dat geldstromen naar lokale producenten kunnen vloeien is een uiterst belangrijke schakel in een gezondere toekomst. Hoeveel tijd we hebben weet niemand, de vraag is waar ben je bereid om de tijd die je hebt aan te besteden? Is je interesse gewekt, kun je nog een zetje gebruiken of  ben je altijd in voor wat inspiratie? De Franse film ‘Demain’ (in het Engels Tomorrow te bekijken bij Cinetree) zet prachtig in een groter perspectief waarom lokale voedselketens de toekomst zijn.

Doen is het nieuwe afwachten

Names de volgende generaties en al het leven op aarde. Bedankt voor je bijdrage. 

Vorige
Vorige

Een vreugdedansje als het regent

Volgende
Volgende

Bericht van tuinders Nancy, Michel en Jantien: seizoen ‘21