Vers aan de Vecht

Een kleinschalige zelfoogsttuin en community

Samen bouwen aan een alternatief voor de bestaande voedselindustrie

Lijkt het je wat? Je eigen groenten oogsten, kraakvers en biologisch geteeld? Gedurende het teeltseizoen kan je wekelijks kiezen uit een divers aanbod van groenten en kruiden. Van bekende soorten als sla, komkommer, boontjes, spinazie en boerenkool. Tot groenten die je niet zo snel in de supermarkt ziet – verse kapucijners, palmkool en aziatische mesclun.


Zo geniet je van een rijk, vers aanbod en geef je mede vorm aan een alternatief voor het huidige voedselsysteem. Bij Vers aan de Vecht gebruiken we geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen, werken we aan het verbeteren van de bodem, het vergroten van biodiversiteit en het zo veel mogelijk sluiten van de kringloop. We maken weinig voedselkilometers en zorgen er samen voor dat de tuinders een goede beloning krijgen voor hun werk.

Meer dan een tuin alleen

Vers aan de Vecht is een community. Een project als dit op poten zetten is een hele onderneming. En dat doen we samen. Er zijn ‘plukkers’ die helpen bij het tuinwerk, mensen met twee rechterhanden die klusprojecten oppakken. Iemand met kennis van wildplukken geeft de workshop ‘Eetbaar onkruid’ en organisatietalenten zorgen voor een fijn Lente- en Oogstfeest. Zo draagt ieder, op eigen wijze, ’n beetje bij.

En we kijken verder dan de grenzen van de tuin. Het is mooi dat wij bewustere keuzes leren maken als het gaat om onze voedselvoorziening. Als we meer mensen daartoe kunnen inspireren is dat nog mooier. Daarom delen we onze ontdekkingstocht, de lessen die we leren en de uitdagingen waar we voor staan. We schrijven blogs en maken een podcastserie over verschillende teeltmethoden, kalfjes bij de koe en landbouwbeleid. En we gaan de verbinding aan met andere boeren, tuinders, consumenten en beleidsmakers. Om samen de weg naar een toekomstbestendig voedselsysteem te versnellen en versterken.

Verhalen